DUNAÚJVÁROSI KARITÁSZ CSOPORT

............"Törődött a szegény és a nyomorult ügyével, azért minden rendjén ment. ............Vajon nem ezt jelenti-e ismerni engem? - mondja az Úr" Jer 22,16

Az idősekre és a gyerekekre is gondolunk 2021-12-22

A pandémia miatt idén is elmaradtak a szokásos süteményes csomag-osztások, de szerettük volna, ha idős testvéreink tudják, hogy gondolunk rájuk az ünnepek alatt is. A karácsonyi kártya és egy szem szaloncukor egy kis asztali képpé változott. Ezzel szeretnénk közvetíteni a betlehemi örömhírt: "A kis Jézuska itt van a közelben..."

ajandek_az_idosotthonokba

Nem csak az idősekre, hanem a gyerekekre is gondoltunk. Még novemberben kért fel minket a DUOL újságírója, hogy vigyünk élelmiszert a Családi Otthonban élő 12 családnak. Az élelmiszer mellé a gyerekek személyre szóló kis csomagot kaptak, ruhával és apró ajándékkal. Köszönet az Otthon dolgozóinak a kreatív, szeretettel teli és kitartó munkájukért. És  köszönet az adakozó gyerekeknek, akik újszerű ruháikat, játékaikat elhozták a karitász raktárába! 

ajandekok_a_csaladi_otthonba

 A DSTV képes beszémolója az eseményről: DSTV: teljesültek a kívánságok | Dunaújváros Online (dunaujvaros.com)

 

Melegétel a hajléktalanoknak 2021-12-18

A templomi adventi gyűjtésnek köszönhető, hogy beszerezhettük az alapanyagokat 80 adag csilis babhoz, amit elvittünk a hajléktalan szállóra. A melegétel mellé szaloncukor és mézes puszedli is került. Köszönet az adományozóknak és a segítőknek, és elsősorban Istennek, aki megnyitotta a szívünket.

a_csapat.jpg268226210_3113055128931863_2030252219977255419_n.jpga_szállón

 

Vendégeink voltak a dunaújvárosi nyugdíjas pedagógusok 2021-12-08

A Krisztus Király templom üvegablakainak megtekintésével zárták az évet a Dunaújvárosi Nyugdíjas Pedagógis Klub tagjai. Megulesz Gabriella karitász vezető bemutatta Bráda Tibor festőművész alkotásait, elmesélte az előkészítés izgalmas folyamatát és felidézte az ablakokon szereplő szentek életét. A program közös énekléssel és agapéval zárult.

2021.12.08._dunaujvarosi_pedagogus_klub.jpg

 

Élelmiszerosztás 2021-12-06

Nagy volt a sürgés-forgás a dunaújvárosi római katolikus templomban, mert a karitász csoport önkéntesei a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett bolti gyűjtésből származó élelmiszercsomagokat osztottak a nyilvántartásukban szereplő rászoruló családoknak. Jöttek idősek és fiatalok, szülők és gyerekek.

Gyerekek! Amíg a nagyok adminisztráltak és pakoltak, bizony ők sem unatkoztak. Az év közben adományba kapott játékok most a „Mikulás puttonyából estek ki”. Mindenki kedvére válogatott.

Az élelmiszerosztás közben együtt hordozzuk a nehéz sorsokat. Mégis, amire emlékszünk: egy-egy mosolyra a maszk alatt és csillogó szempárra a maszk fölött.

élelmiszerosztás

élelmiszerosztás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentmise a karitász csoport tagjaiért 2021-12-01

December a köznapi ember számára évvége, a keresztény ember számára azonban az egyházi év kezdete is. December elsején Baltási Nándor plébános atya szentmisét mutatott be a dunaújvárosi karitász csoport tagjaiért.

A szentmisén egyrész hálát adtunk az elmúlt esztendő örömeiért és nehézségeiért, másrészt erőt kértünk azokhoz a feladatokhoz, melyek előttünk állnak. Próbálunk egyensúlyt teremteni az életünkben: munkával készülünk, de belső elcsendesedéssel várakozunk az adventi időszakban.

„Mindenható, irgalmas Istenünk, segíts, hogy szent vágyakozással siessünk Fiad elé. Örök bölcsességeddel nevelj minket, hogy evilági elfoglaltságaink ne akadályozzanak találkozásunkban szent Fiaddal. Aki él és uralkodik mindörökkön örökké. Ámen” (zsolozsma Advent 2. vasárnapján-részlet)

templombelső

 

"Karitász, az Egyház pulzusa" 2021-11-22

Spányi Antal megyéspüspök úr ezekkel az elismerő szavakkal méltatta a karitász tevékenységét, mielőtt megáldotta a Szent Erzsébet-cipókat a dunaújvárosi Krisztus Király templomban.

Vasárnap a templomi perselygyűjtés a karitász javára történt.  A dunaújvárosi karitász csoport Erzsébet-cipók osztásával köszönte meg a hívek támogatását. 

Karitászosként mindannyian úgy éreztük, hogy jó ehhez a szolgáló közösséghez tartozni.

Erzsébet-cipók megáldása

 kép: DUOL.huErzsébet-cipók osztása

 

Élelmiszergyűjtés 2021-11-22

plakát

Nov. 19-21. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett bolti gyűjtés volt az Eszperantó utcai ALDI áruházban. A gyűjtött élelmiszer kiosztása a dunaújvárosi rászoruló családok között történik.

További információ: Élelmiszerbank Karácsonyi Adománygyűjtés (elelmiszerbank.hu)

 

Szent Erzsébet nyomában 2021-11-19szent_erzsebet_ablak.jpg

Ez egy zarándoklat? Tulajdonképpen igen, zarándoklat életünk zarándokútján. Soha nem járt úton, mégis annyi ember példáján. Ma megállunk egy pillanatra – Szent Erzsébetre, a karitász védőszentjére emlékezünk.

Erzsébetet kicsiny gyermekként idegen országba vitték, ahol jövendő férje mellett nevelkedett. Mindig Isten szeretetében élt, sokat imádkozott és a vár alatt házat építtetett, ahová befogadta a zarándokokat, koldusokat és betegeket. Ebben szeretett férje, Lajos is támogatta. Erzsébetnek, megözvegyülése után, el kellett hagynia a várat, nélkülözésben élt, városról-városra járt, ott segített, ahol szükség volt rá. Száműzetésében is türelemmel fogadta a megpróbáltatásokat és folytatta a betegek ápolását. Utolsó éveit a ferences rendben töltötte.

Erzsébet égő fáklya volt az etikett által korlátozott udvarban. A rokonai rosszallása ellenére is gyakorolta az irgalmasság cselekedeteit. Gazdagságban és szegénységben, férje mellett és özvegyen – küldetését felismerve járta élete zarándokútját.

Felemelve fejünket magunk előtt látjuk őket: Szent Erzsébetet és a példáját követő szentek sorát. Soha nem járt úton, mégis az ő nyomukban járunk, örömmel, Krisztust követve.

 

Újra az idősek otthonában 2021-11-12

Minden péntek délutánt különös várakozás előz meg: vajon mehetünk? Hogyan alakulnak a járványügyi előírások? Minden pénteken készen állunk a találkozásra - az imaközösséggel és a közöttünk lévő Istennel.

Köszönet a dunasori idősotthon dolgozóinak.

2021._imaora_5.jpg

 

A karitász csoport megbecsülése is: vezetőnk a hét önkéntese lett

A Hét Önkéntese: Megulesz Gabriella - ÖMÉ 2021 (ome2021.hu)

 

Ruhaadomány szállítás Máramarosba 2021-10-20

vagyis a vasadi gyűjtőhelyre, ahonnan továbbszállítják a máramarosszigeti Szent Júdás Tádé Egyesület telephelyére. Az egyesület 40 környékbeli civil szervezettel tart kapcsolatot, több településen történik az adományok szétosztása. Két adományboltot is üzemeltetnek, ezáltal munkahelyeket teremtenek és újrahasznosítással is foglalkoznak.

A dunaújvárosi karitász csoport így tud segíteni, továbbítva az adományozók 1,5 tonna (ruha-)támogatását:

 ruhaadomany_szallitasa_2021.10.20..jpgbepakolas_utan.jpg

 

Öngondoskodó háztartások-zöldellő kertek 2021-10-18 

betakaritas_2021.07.17_1.jpgA Katolikus Karitász minden évben meghirdeti az Öngondoskodó háztartások - zöldellő kertek elnevezésű segélyprogramot, amelyhez a dunaújvárosi karitász csoport egy fiatal kulcsi házaspár bevonásával csatlakozott.

A házaspár két kisgyermekkel költözött ki Kulcsra azzal a szándékkal, hogy egy kis házat kibővítve felépítik új otthonukat. Úgy gondolták, hogy a szükséges élelmiszert részben maguk termelik meg. A szándékuk illeszkedett a Katolikus Karitász segélyprogramjába, így elkezdődhetett a közös munka.

A márciusban kapott magok lassan beértek. Az édesanya nyilatkozata szerint nem bánták meg, hogy kiköltöztek. A gyermekek is megtanulják a kerti munka szépségét. A kis gazdaság lassan bővül, a pajkos kutya mellett már két kecskegida is legelészik a kertben.

ajánlott oldal: Öngondoskodó háztartások - zöldellő kertek - Katolikus Karitász (karitasz.hu)

 

Iskolakezdési támogatás 2021-09-30 

iskolakezdesi_tamogatas_utalvany_atvetele.jpg

A Katolikus Karitász minden évben meghirdeti a Legyen öröm az iskolakezdés! elnevezésű segélyprogramot, amelyhez a dunaújvárosi karitász csoport 2021. őszén is csatlakozott. 21 gyerek (12 család) részesült összesen 105.000 Ft értékű támogatásban, amit a szülők utalvány formájában kaptak meg.

 ajánlott oldal: Legyen öröm az iskolakezdés! - Katolikus Karitász

 

Egyházmegyei karitász találkozó                   2021-10-02

 A dunaújvárosi karitász csoportból 6 fő vett részt a székesfehérvári egyházmegyében működő karitászönkéntesek találkozóján. Spányi Antal megyéspüspök celebrálta a nyitó szentmisét. A Szent István Házban folytatódott a program, Zagyva Richárd Katolikus  Karitász igazgatóhelyettese és Klesitz Angéla, a székesfehérvári RÉV Szenvedélybeteg -segítő Ambulancia terápiás munkatársa tartott előadást, a karitász múltjáról-jelenéről-jövőjéről, illetve a szenvedélybetegségekről-szenvedélybetegekről. A karitász, mint szervezet jubileumaihoz csatlakozva köszöntöttük a 90 éves önkénteseket és a 30 éve működő csoportokat, 30 éve dolgozó önkénteseket. 

A lelki töltődés és a továbbképzés mellett külön élményt jelentett, hogy találkozhattunk más karitász csoportok tagjaival is.

javasolt oldal: Karitászönkéntesek találkozója Székesfehérváron - Székesfehérvári Egyházmegye (katolikus.hu) Önkéntesek találkozója Székesfehérváron

 

Imádkozunk az üldözött keresztényekért  2021-09-30

Akik részt vettek a Nyitott Templomok Napján, tudják, hogy a fotókiállítás bemutatóját Kovács-Pifka Péter tartotta, aki amellett, hogy Máramaros vidékének lelkes támogatója, a Hungary Helps Ügynökség Nonprofit Zrt. vezérigazgatója is. A kiállításon, a székely himnusz eléneklése után "kapott és nem is" egy ajándékot: egy üvegkeresztet azzal a kéréssel, hogy segítsen eljuttatni valamelyik támogatott közösségükhöz azzal az üzenettel, hogy Dunaújvárosban is imádkozunk az üldözött keresztényekért. Akkor ő azt válaszolta, hogy higgyük el, a közel-keleti keresztények is imádkoznak értünk.

A kereszt az épülő  damaszkuszi Riaya melkita iskolába került. Igazgató úr azt írta, hogy értesíteni fog az iskola felépüléséről. 

 damaszkuszi Riaya melkita iskoladamaszkuszi Riaya melkita iskola

 javasolt oldal: Hungary Helps | Magyarország segít - Hungary Helps (gov.hu)

 

Nyitott templomok Napja  2021.09.12. (kép: Dunaújváros Online) 

Nyitott Templomok Napja 2021.

Szeptember 12-én az Arc Sacra fesztiválhoz csatlakozva negyedik alkalommal nyitottuk meg a dunaújvárosi Krisztus Király templomot az érdeklődők előtt.

Bráda Tibor festőművész új templomablakainak bemutatása és Wágner Nándor szobrászművész Mózes szobrának bemutatása után az altemplom közösségi termében rendezett fotókiállításon Máramaros kincseivel ismerkedhettünk. A kiállítást Kovács-Pifka Péter, a Hunagry Helps Ügynökség vezérigazgatója nyitotta  meg, háziasszonya Kónya Mária, a máramarosi Szent Tádé Júdás Egyesület elnöke volt. A programsorozatot a Dunaújvárosi Vegyeskar hangversenye zárta.

A templom előtt kiskertépítés, kavicsfestés, pillecukor sütés és játékvásár várta a gyerekeket.

médiamegjelenések:

A Mária-kiskerttől a vegyeskari csodáig (galériával) | Dunaújváros Online (dunaujvaros.com) 

Nyitott templomok napja (2021) | Dunaújváros Online (dunaujvaros.com)  

 

 

 

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 17
Heti: 68
Havi: 603
Össz.: 30 454
Oldal: 2021. események
DUNAÚJVÁROSI KARITÁSZ CSOPORT - © 2008 - 2024 - dunaujvarosikaritasz.hupont.hu

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat