DUNAÚJVÁROSI KARITÁSZ CSOPORT

............"Törődött a szegény és a nyomorult ügyével, azért minden rendjén ment. ............Vajon nem ezt jelenti-e ismerni engem? - mondja az Úr" Jer 22,16

Évvégi koccintás 2022.12.31

Újra lezárul egy óév. Összegyűltünk, hogy hálát adjunk minden jóért és nehézségért, hálát adjunk a hitünkért és egymásért.

Az évvégi pezsgős koccintást eredetileg egy rövid gesztusnak szántuk a téren, de végül a közösségi teremben terítettünk. A sütemények szaporodtak, a beszélgetések egyre tartalmasabbak és vidámabbak lettek - az idő pedig haladt 2023. felé.

Holnap új lapot nyitunk. Továbbra is közösségben egymással - másokért.

 

Év végi imaóra az idősekkel 2022-12-16

Ahová mindig nagy szeretettel megyünk és talán még nagyobb szeretetbatyuval jövünk: a dunasori idősek otthona. 

Megtartottuk 2022. év utolsó imaóráját, még az adventben, de már előretekintve karácsony örömébe. Az evangéliumi szakasz szerint tovább gondolkodtunk Keresztelő Szent Jánosról és Jézusról, a bűnbánat fontosságáról és a várakozásról. Készítjük a jászolt a szívünkben, hogy befogadhassuk a kisded Jézust.

Az idősotthonban hétről-hétre erősödik a kis imacsoportunk. A dunaújvárosi karitászcsoport vezetőjeként ezúton is köszönöm az idősotthon vezetőinek és dolgozóinak, hogy befogadtak minket, helyet biztosítanak nekünk.

Ezzel a karácsonyi énekkel kívánunk kegyelmekkel teli ünnepeket! 

 

Ingyenes ruhaosztás 2022-12-14

2022._ruhaosztas...jpgMinden szerdán ingyenes ruhaosztást tartunk. Vannak visszatérő vendégeink, rászorulók és valami különlegeset keresők egyaránt. 

Vannak visszatérő adományozók is, főként gyermekruhát adnak. Kapunk hagyatékból származó edényeket, háztartási eszközöket, ágyneműt. Mivel egy ideje már válogatva vesszük át az adományokat, lassan elmaradtak azok, akik "hulladékot" hoztak.

Sok helyen vesznek át ruhát, de a tárolás gondot okoz. Nálunk is hasonló a helyzet. Jó lenne, ha többen ránk találnának olyanok, akik - ismerve a körülöttük élő szegényebb családok igényeit - segítenek az adományok továbbításábban.

Most bezárunk, de januárban újra nyitunk! Mindenkit szeretettel várunk jövőre is! 

 

2022.12.13._csao_adomany_atadasa_.jpg

Adomány a Családi Otthonnak

2022-12-13

A templomi gyűjtésből készült kisebb-nagyobb csomagok között inkább nagyobbak kerületek ahhoz a 12 családhoz, akik a Dunaújváros, Frangepán utcai átmeneti otthonban élnek. A családokkal nem találkozunk. Köszönet Boross Balázs intézményvezetőnek és a szociális dolgozóknak, akik az adományokat továbbítják.

Idén karácsonyra tartós élelmiszerrel próbál segteni a karitász, mivel az előzetes egyeztetés alapján az élelmiszert szívesen fogadják az itt élők. 

Nagyon fontos az igények és lehetőségek felmérése ahhoz, hogy tudjuk, kinek mire van szüksége pl. van-e főzési lehetőség és tárolóhely. Egy idősotthonba vagy hajléktalan szállóra hiába vinnénk lisztet. Ebben az intézményben viszont egy-egy süteményrecept kipróbálásával bővülnek a háztartási ismeretek is. Ez is egy újabb lépés az önálló életvitelhez.

 

Sajtómegjelenés rólunk 2022-12-09

Az éhezőknek ételt adni, a szegényeket ruházni – munkában a katolikus karitász | Dunaújváros Online (dunaujvaros.com)

 

Látogatás a hajléktalanoknál 2022-12-01

A karitász önkéntesek csoportja minden évben elmegy a dunaújvárosi hajléktalanellátó centrumba, hogy elvigye karácsony örömét az ott élő embereknek. 80 adag egytálétellel, süteménycsomaggal indultunk.

A kapu előtt kezdődött a beszélgetés, amibe egy kérdés is felvetődött: akarják-e, hogy kis műsorral kezdjük ezt az ünnepi estét? Akarták. Ahogy indokolták: legalább más lesz a megszokottnál.

Elénekeltük az adventi várakozás csendességét, az Istengyermek születésének örömét. Hallgattuk az evangélium üzenetét és Ady Karácsonyával megidéztük a régi ünnepeket.

Gazdagodtunk hitben, szeretetben. Istenek legyen hála!

2022.12.01.hajlektalan_szallo_.jpg

Az ételosztás a dunaújvárosi hívek pénzadományából valósult meg. 

 

Tárjátok ki a szíveteket! - a karitász adventi programsorozata 2022-11-27

KÖSZÖNET A DUNAÚJVÁROSI ÉS KISAPOSTAGI HÍVEKNEK ÉS TÁMOGATÓKNAK A 182 KG ÉLELMISZERÉRT 
ÉS A 104 EZER FORINT ADOMÁNYÉRT.
ISTEN FIZESSE MEG!
 
November 27-én megkezdődik az Advent, így a Karitász programsorozata, a "Tárjátok ki a szíveteket!" is. Ez az elnevezés országos szinten nagyon sok programelemet magában foglal: az Angyalbatyut, az ajándékgyűjtési és -osztási akciót, a plébániákon végzett tartós élelmiszergyűjtést és osztást, tűzifa osztást, meleg ebéd osztást, idősek karácsonyát...stb. 
 
A dunaújvárosi csoport élelmiszercsomagok osztásával és a hajléktalanok megvendégelésével, melegétel osztással kezdi az adventi időszakot.
 
advent_plakat_a4_2016-kicsi.jpg

 

Szent Erzsébet napi cipóosztás 2022-11-19

Több éves hagyomány, hogy a dunaújvárosi karitász csoport Erzsébet cipó osztással köszöni meg a templom közösségének támogatását. Baltási Nándor plébános úr szentmise keretében megáldotta a cipókat, amelyeket az önkéntesek a templom előtti téren osztottak ki. Mindenki szeretettel fogadta az ajándékot.

Szent Erzsébet, a szolgáló szeretet védőszentje, könyörögj érettünk! Szent Erzsébet cipó megáldása, szentmiseAz Erzsébet cipókat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásából biztosítottuk.

Élelmiszerbank bolti gyűjtése 2022-11-14

2022_bolti_gyujtes_koszonet.jpg

Az Élelmiszerbank 2022. évben is megszervezi az országos tartós élelmiszergyűjtési akcióját, melyhez a csoportunk is csatlakozott. Találkozzunk a Dunaújváros, Eszperantó úti ALDI áruházban november 18-19-20-én, pénteken-szombaton-vasárnap. 

SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK TÁMOGTAÓINK KÖZÖTT! 

meb_fb_post_1200x628.jpg

Élelmiszerbank Karácsonyi Adománygyűjtés (elelmiszerbank.hu)

 

Templomi élelmiszergyűjtés 2022-11-15

2022._adventi_caritas_teli_krizis_plakat_a4_02_feher_02_print-001.jpg

 

A halottakért imádkozni 2022-11-02

2022.10.31..jpgMindenszentek előtti hétvégén és az ünnepek alatt a templomunkban található urnatemető és kegytárgybolt hosszabbított nyitvatartással biztosította, hogy a látogatók a síroknál is megemlékezhessenek halottjaikról. A karitász csoport tagjai ügyeletet tartottak, gondoskodtak a bejárat díszítéséről és főként közösen imádkoztak a tisztítótűzben szenvedő lelkekért.

Mindenszentek ünnepe ráirányítja a figyelmünket az egyházunk teljességére, hiszen mi, mint földi zarándokok, közösségben vagyunk a megdicsőült egyházzal.

Kívánjuk, hogy ezen a szép napon ne veszteségeinkre koncentráljunk, hanem éljük meg az egység örömét, melynek forrása Jézus Krisztus.

 

Karitász önkéntesek találkozója 2022-10-22

A karitász önkénteseknek rendezett találkozón 5 fő vett rész a dunaújvárosi csoportból. Megulesz Gabriella csoportvezető előadást tartott a karitász dunaújvárosi működéséről, hagyományairól, gyökereiről és lelkiségéről.

A találkozó szentmisével indult és agapéval zárult, ahol örömteli találkozások, régi emlékek és újabb tapasztalatok megosztása tette teljessé a napot.

Köszönet a rendezvény szervezőinek!

Karitászönkénteseknek rendeztek találkozót Székesfehérváron | Magyar Kurír - katolikus hírportál (magyarkurir.hu)

 

Benkovics Emmától búcsúzunk 2022-10-12

benkovics_emma.jpg

"Sokat cselekszik, aki nagyon szeret" - sokszor idézte Kempis Tamást, amikor minket tanított, példát adott a karitász munkában. 

Benkovics Emma a dunaújvárosi karitász csoport 1993. évi megalakulása óta önkéntesként tevékenykedett, és hamarosan a csoport vezetője és a csoport munkáját támogató Pentele Katolikus Caritas Alapítvány kuratóriumi elnöke lett. 2007-ig látta el feladatát, de tanácsaira, segítségére és támogató imájára továbbra is számíthattunk.

Látogatta az idősek otthonait, és amikor a hajléktalanok intézménye megjelent Dunaújvárosban, érzékeny lélekkel fodult feléjük is. Határozottsága biztonságot sugárzott, hiszen Isten törvényeinek ösvényén haladt.

Élete utolsó, betegséggel terhelt szakaszában is hordoztuk őt az imáinkban. Hitünk szerint továbbra is kísér minket - szeretett gondozottjait és a karitász csoportukat.

"Hívd szolgálódat, Istenünk, kit nem köt már a föld pora,
hogy ott, hol többé nincs halál, dicsérjen, élet szent Ura. Ámen."
(Zsolozsma a megholtakért, Napközi imaóra, Himnusz részlet)

Temetése 2022. október 21-én 10 órakor lesz a csőszi katolikus temetőben. 

 

iskolakezdesi_tamogatas_2022

"Legyen öröm az iskolakezdés!" 

 2022.09.14.

Az országos karitász programjának keretében a dunaújvárosi csoport 27 gyermeknek osztott TESCO utalványt, 54 ezer Ft összegben.

Az utalványt a szülők vették át. A kiválasztásnál a rászorultság mértéke, a gyermekek száma és az igazoló dokumentumok beszerzése, a család együttműködése volt a fő szempont. 

Az országos akcióról az alábbi linken is olvashat: 

„Legyen öröm az iskolakezdés!” – Ajaki gyermekek is részesültek a Katolikus Karitász tanszercsomag adományából - Katolikus Karitász (karitasz.hu)

 

 Nyárvégi imaóra az idősotthonban 2022.08.26.

2022.08.29._imaora

Rövid kihagyás után újra összegyűltünk a szokásos pénteki közös imádságra az idősek otthona közösségi termében. Imádkoztunk hazánkért, kérve Szent István király közbenjárását.

Minden imaórán imádkozunk a békéért a Béke Fejedelméhez: békét adj szívünkbe, békét családunknak, békét nemzetünknek, békét a világnak.

 

Nyári beszámoló 2022.08.24.

tisztasagi_csomag

A nyári szabadságról visszaérkező önkéntesek örömére az augusztus 3-i nyitáson sok ember jött a karitász ingyenes adományosztására. Ruhákat, főleg iskolakezdéshez szükséges ruházatot, cipőt kerestek, de érdeklődtek iskolatáska felől is a látogatók.

Az idősotthonban a szabadság alatt sem szüneteltek az imaórák, egy-egy pénteki összejövetel maradt ki a hőség miatt. Ezeken a napokon egyénileg imádkoztunk a megszokott módon: a közösségünkért, családjainkért, betegekért, tisztítótűzben szenvedőkért, a békéért és az otthon dolgozóiért.

Ha nyár, akkor tábor! A karitász csoportunk nem szervezett tábort, de a plébániai táborban résztvevő gyerekeket segíteni tudta egy-egy tisztasági csomaggal. Köszönet a felajánlónak valamint az országos és megyei karitásznak, akik biztosították a csomagokat.

 

Katitászosokat köszöntöttünk 2022.08.03.

Időnként megállunk egy-egy pillanatra és hálát adunk egymásért. Külön öröm, ha a következő nemzedék is részt vesz az örömeinkben, ilyenkor  arra gondolunk, hogy van folytatás. 

Miután kiürült a ruhaosztó helyiség, ezen a szerdán megpihentünk, ünnepeltünk. Isten éltesse a szülinapos és névnapos karitászosokat!

szulinap_a_karitaszban.jpg

 

Téged Isten dícsérünk 2022.06.17.

2022. Úrnapja az idősek otthonában A hőség ellenére több, mint harmincan gyűltünk össze a dunasori idősotthonban tartott imaórán.

Csütörtökön Úrnapját ünnepelt a római katolikus közösség, hálát adva az Oltáriszentségért, melyben Jézus közöttünk marad. Az Úr Szent Testének és Vérének ünnepén az oltáriszentségi ének és asztalon elhelyezett hímzett vírágkoszorú emlékeztetett minket a régi hagyományokra: a körmenetre, felolvasott evangéliumokra, az Oltáriszentség elé szórt virágszirmokra, a feldíszített négy sátorra.

Az imaóra végén megosztottuk fiatalkori emlékeinket erről a csodálatos napról, melyet a 12-13. század óta ünnepel az anyaszentegyház.

"Hogy pedig e nagy jótétemények emlékezete mindörökké köztünk maradjon, testét ételül, vérét italul itt hagyta a kenyér és bor színe alatt, hogy hívei magukhoz vehessék."

(Aquinói Szent Tamás: Elmélkedés az Úrnapjára - részlet)

 

Segítettünk az egyházközségi  gyereknapon 2022.05.29.

 A karitász önkéntesei is segítettek az első egyházközségi gyereknap szervezésében. 

Pillecukor sütés

 A büfében étellel-itallal várták a gyerekeket és szüleiket. A program-kavalkádon belül - a bábszínház, toronytúra és táncház mellett - mindenki örült az elmaradhatatlan pillecukor-sütésnek. 

 A rendezvényre meghívást kaptak a dunaújvárosi karitász nyilvántartásában szereplő családok is. A meghívást többen elfogadták, jó volt gyönyörködni a lelkes kis gyermekarcokban.

 A gyereknapról: Gyereknapi kavalkádok itt is, ott is, mindenütt is | Dunaújváros Online (dunaujvaros.com)

 

palanta_atvetel_2022.05.19._tb.jpg

 Adomány palánták 2022.05.19.

 A karitász Öngondoskodó háztartások - Vetőmag programban résztvevő, dunaújvárosi karitász csoport által mentorált három család 20-20-20 tő palántát ültethet el a kertjében.

 A palántákat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) adományozta a Katolikus Karitásznak.

 Remélhetően együtt örülünk majd a finom paradicsomnak és paprikának.

Palántákkal folytatódik a Zöldellő kertek program - Katolikus Karitász (karitasz.hu)

 

Együtt a babákért Sárosdon 2022.05.17.

pelenka_atadas_2022.05.17.1.jpg

 Egyik önkéntesünk munkatársa hívta fel a figyelmet a sárosdi családra. A környezet felmérése után és a családsegítő ajánlásával az egyéves  baba is segítséget kaphatott a Katolikus Karitásztól. Az adminisztrációt és a pelenkák kiszállítását a dunaújvárosi karitász önkéntese bonyolította.

Jó helyre került a DM által felajánlott pelenkacsomag és törlőkendő. Jövőre talán sikerül támogatni a születésre készülődő kistestvérkét is.

Bővebben: Együtt a babákért | dm.hu 

 

Békezarándolat a bodajki Segítő Szűz Mária kegyhelyen 2022.04.30.

A dunaújvárosi egyházközségből 5 fős zarándokcsoport érkezett Bodajkra, a Mindenkor Segítő Szűz Mária kegyhelyére. Spányi Antal püspök hívó szavára indultak útnak, hogy együtt imádkozzanak a békéért a mai békétlen világban.

Az egyházközségen belül elvitték a karitász csoport imáját is, hiszen mindnyájan gyakorolják a cselekvő szeretetet a karitászban2022.04.30._bekezarandokok_bodajkon.jpgBővebben a zarándoklatról:  Egyházmegyei zarándoklat a békéért - Székesfehérvári Egyházmegye (katolikus.hu)

 

Anyák napi imaóra az idősotthonban 2022.04.29.

A napi evangélium a Tibériás-tó partjára vezetett minket, ahol Jézis kenyérrel és hallal vendégelte meg az őt követő népet. Jézus ma is közöttünk van és táplál minket. Ma is megmutatja az életünkben a csodákat, az ő végtelen szeretetét. Tudunk-e felé fordulni, el tudjuk-e  fogadni életünknek ezeket a csodáit, vagy észre sem vesszük őket, csak közömbösen elmegyünk mellettük. 

Ma együtt adtunk hálát Égi Édesanyánkért, minden édesanyáért, nagymamáért, keresztanyáért és asszonyért, aki szívébe zárta, akár egy rövid időszakra, akár egész élete során a rábízott gyermeket. 2022.40.29._anyaknapi_imaora_az_idosotthonban_5.jpg

 

2022.04.28._pelenka_atadas.jpg

 Együtt a babákért 2022.04.28.

 A dm üzletlánc és a Katolikus Karitász több mint tíz éve működteti az "Együtt a babákért" programot

(bővebben: Együtt a babákért dm.hu). 

 A dunaújvárosi karitász csoport is évek óta csatlakozik a kezdeményezéshez. Nyomon követjük a támogatottjaink körében a kisgyermekes családokat, együtt örülünk egy-egy kistestvér érkezésének.

 Idén az első baba a mai délutánon kapta meg a 10 dobozos, fél évre elegendő pelenka-csomagot. Köszönjük a közreműködőknek a sok segítséget!

 

Irgalmasság vasárnapjára készülve 2022.04.23.

Az Isteni Irgalmasság ünnepét Szent II. János Pál pápa hirdette meg, melynek napja a húsvétvasárnapot követő első vasárnap. Az ünnep előtti szobaton a hajléktalanok felé fordult a dunaújvárosi karitász csoport.

80 adag melegétel kiszállítására került sor a Kandó úti Hajléktalanellátó Centrumba, melyet a dolgozók osztottak szét a szálló lakói között. 

 Az alapanyag a templomi húsvéti adománygyűjtésből származik.2022.04.23._pasztortarhonya_fozes_11.jpg

 

Húsvét az idősekkel 2022.04.22.

Az idősotthonban tartott imaórán is  húsvét öröméért és a megváltásunkért adott hálát az imacsoport. A közösségi terem megtelt és a Szentlélek meghívása után meghallgattuk a napi evangéliumot Jézus megjelenéséről a Genezáreti tó partján. Imaszándékokat, imákat mondtunk és húsvéti énekeket énekeltünk bízva Isten ígéretében: "Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük" Mt 18.20

A mozgásukban korlátozott, fekvő ismerősöket is meglátogatták az önkéntesek. Vitték az örömhírt:2022.04.22._husveti_kartya.jpg

 

tojasvadaszat_2022_1.jpg

Hol a tojás? Piros tojás... 2022.04.17.

A húsvét öröme a karitász csoportunkat is tréfára serkentette: festett tojásokat és csokoládé nyuszikat dugtunk el a templomkertben. 

A vasárnapi szentmise után a gyerkek izgatottan keresgéltek a fűben és nagy örömmel vitték haza a húsvéti ajándékot. A negyven csokinyuszi és a tavaszi búzával díszített festett tojások szép díszei lesznek a családi asztaloknak. 

Az édességek megvásárlását a plébánia támogatta.

 

Köszönet az adományokért

A nagyböjti élelmiszergyűjtés során 227 kg élelmiszer és 136 eFt perselyadomány gyűlt össze a dunaújvárosi Krisztus Király templomban. 

karitasz_logo.jpg

Az adományból a dunaújvárosi karitász csoport szállított Ercsibe, Alapra és Apostagra, ahol Ukrajnából menekült családok élnek. 20 élelmiszercsomagot osztottunk szét a nyilvántartásunkban szereplő, szerényen élő családoknak, hogy könnyebbé tegyük a húsvéti ünnepi készülődésüket.

Köszönjük, hogy ezúton is támogatják rászoruló embertársaikat! 

 

Élelmiszerosztás Dunaújvárosban 2022.04.09.

A nagyböjti templomi élelmiszergyűjtés tette lehetővé, hogy - az ukrán menekültek megsegítése mellett - a nyilvántartásunkban szereplő, szerény körülmények között élő támogatottjainknak  is élelmiszercsomagot adjunk a húsvéti ünnepek előtt. 20 csomag szétosztására került sor.

Már hagyomány, hogy amíg a szülők az átadás adminisztrációját végzik, a gyerekek válogathatnak a kitett játékok között. Nagy öröm ez nekik, főleg ha vihetnek ajándékot az otthon maradt testvéreknek is.2022.04.09._jatekosztas.jpg2022.04.09._elelmiszerosztas.jpg

 

Indul a vetőmag-program 2022.04.01.

Az országos karitász akciója az öngondoskodó háztartások program alá tartozó vetőmag program. A támogatásban részesülők vetőmagcsomagokat kapnak, amelyeket elültethetnek kertjeikben. A vetőmag program célja, hogy a családok a kapott vetőmagokkal, majd kertjeik művelésével megtermeljék maguk számára a szükséges zöldségféléket. 

A dunaújvárosi karitasz csoport mentorálásával két kulcsi és egy mezőfalvai család kapott vetőmagot és kezdte meg a munkát. 2022. évben a vetőmagok mellé egy tő Mindszenty-rózsát is kaptak a támogatottak. A karitász ezen a módon is megemlékezik Mindszety József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek születésének 130. évfordulójáról. Vetőmag program 2022.

 

2022.04.06._apostag.jpg

Adomány Apostagra

 2022.03.06.

Régi karitász munkatársunk látogatott vissza hozzánk. Évekkel ezelőtt költöztek Apostagra, de mindig gondolt a "régi csoportra": virágaival  díszítettük a kiskertet, vendéglátással, beszélgetésekkel, imával erősítette a közösségünket.

Most egy ukrán családdal érkezett, akik itt szeretnének letelepedni. Élelmiszerrel és ruhával tudtuk segíteni őket.

 

Segélyszállítmány Alapra 2022.04.01.

A katasztrófavédelem dolgozóitól kaptuk a hírt, hogy Alapon is megnyitottak egy menedékházat, ahol 15 menekült befogadását vállalták. Felvettük a kapcsolatot a "Háló" Dél-Mezőföldi Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársával és felmértük az igényeket. Tartós élelmiszer, ágyneműk, takarók, evőeszközök és a várva-várt nagy lábas szállítása megtörtént. 2022.04.01._alap.jpg

 

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe az idősek otthonában 2022.03.25.

A nagyböjtöt megszakítja Jézus megtestesülésének ünnepe, amit a néphagyomány Gyümölcsoltó Boldogasszonyról nevezett el. A mai imaórán megemlékeztünk az angyali üdvözletről és hálát adtunk Égi édesanyánként, aki akkor, kétezer éve igent mondott Isten ígéretére és méhébe fogadta Jézust.

Zengjed, nyelv, a szűzi méhnek/ angyali dicséretét,
melybe szállva ég Királya/ formát öltött, emberét,
és megszülte férfi nélkül/ Szűzanyánk a gyermekét.
Csanádi Albert: Himnusz Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepére Pange lingua virginalis (16. század eleje) 2022.03.25._gyumolcsolto_boldogasszony_napjan.jpg

Szűz Máriára emlékezve egy szál virággal köszöntük meg az édesanyáknak, és minden hölgynek, hogy szeretetükbe fogadták a rájuk bízott gyermekeket.

 

Adományszállítás Ercsibe 2022.03.24.szallitas.jpgTartós élelmiszert, tisztítószereket, játékokat, könyveket pakoltak tegnap délután a dunaújvárosi karitász csoport tagjai, hogy segítséget nyújtsanak az ukrajnai háború miatt menekülő embereket támogató szervezetnek - most éppen az Ercsi Szociális Szolgálatnak.

Ercsi régi iskolájában (ahol korábban apácák laktak) már működik egy befogadóközpont, ahol 22-en élnek. A munkásszállón további 70 ember lakik, ott családokat egyesítettek. Mindkét helyen elkél a segítség.

Dunaújvárosban sok felajánlás érkezik és folyamatos az utánpótlás. A kisebb települések befogadóközpontjai nehezebb helyzetben vannak. A katasztrófavédelem helyi vezetőjével egyeztetve került a szállítmány Ercsibe. 

A dunaújvárosi menekültek ellátása mellett további lehetőség a segítésre a most kialakítás alatt levő alapi és sáregresi központok felszerelése és ellátása.

Az adományokat a Krisztus Király templomban kialakított fogadóponton lehet letenni, szentmisék előtt és után, illetve urnatemető nyitvatartási időben az altemploban is átveszik a csomagokat. Elsősorban alapélelmiszerekre, tisztító-tisztálkodószerekre és háztartási eszközökre (mikro, kávéfőző, vízforraló) van szükség. Ruházat mindenhol van!

Isten igéjével köszönjük a felajánlásokat: "Adj alamizsnát a vagyonodból. Ne fordítsd el arcodat a szegénytől soha, s akkor Isten sem fordítja el arcát tőled." Tób 4,7

 

Március 15. hóvirágtúra 2022.03.17.

Régi hagyományt elevenített fel a dunaújvárosi karitász csoport, amikor az egyházközség tagjait március 15-i sétára hívta a rácalmási szigetre. Sok évvel ezelőtt még hóvirágot szedtünk, ma már inkább "hóviráglesen" veszünk részt. Együtt vagyunk, beszélgetünk egymással, kiszakadunk a zajból, megpihenünk Isten teremtett világában.  2022.03.15._csoportkep2.jpg

 

Templomlátogatók Szegedről 2022.03.12.

A Fénysugár Medicina a Megváltozott Munkaképességűekért Egyesület tagjai látogatták meg a Krisztus Király templomot. Az idegenvezetést a karitász biztosította. A téren megismerhették Wagner Nándor Mózes szobrát és a szobor ideérkezésének történetét.

Látogatóink számára hatalmas élmény volt az üvegbe zárt csoda, Bráda Tibor hatalmas üvegablakainak varázslatos látványa. A szentek történeteinek meghallgatása után érdeklődtek a templom berendezése a liturgia és a dunaújvárosi közösség felől is.

Bizony előfordul, hogy nem csak a látogatók szívét érinti meg a találkozás, hanem a vendéglátóét is. Ez is egy ilyen délután volt. Köszönet érte!

 

2021._igeliturgia_aldoztatassal.jpgÚjra együtt imádkozhatunk 2022.03.04.

Feloldották a karantént a dunasori idősotthonban. Nagy öröm ez számunkra, hiszen újra találkozhattunk idős testvéreinkkel. Nagyböjt első igeliturgiáján tele volt a foglalkoztató, mosolygós szemmel köszöntöttünk egymást. Kubovics Árpád lelkipásztori munkatárs a fekvőbetegekhez is elvitte az Oltáriszentséget.

Jövő héten az önkéntesek megismerkednek az új lakókkal is, felmérve az igényeket a szentségek felvételével kapcsolatban.

Isten hív minket! Erre a hívásra az idősotthonban is válaszolhatunk bentlakóként, dolgózóként és önkéntesként egyaránt.

 

Zsuzsanna napi farsangi mulatság 2022.02.19.

"Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt." Prédikátor 3.1 

A néphagyomány szerint Zsuzsanna napja a tavasz közeledtét jelzi. Nem tudom, hogy hívogatta-e a pacsirta énekével a tavaszt, de az bizonyos, hogy javában benne vagyunk a farsangi időszakban, amit hogyan is ünnepelhetne meg a karitász csoport? Egy falat csörögefánkkal, együtt a hívekkel, a templom előtti téren.

fankosztas_2022.02.22..jpg

 

 Ruhaszállítmányt indítottunk... 2022.02.17.

 Idén először ruhaadományt indítottunk a vasadi gyűjtőpont felé. A 80 megrakott zsákkal megtelt a teherautó. Az adomány végcélja Máramarossziget, ahol a Szent Júdás Tádé Egyesület koordinálásával civil szervezetek osztják szét a ruhaneműt a rászoruló családok között. ruhaszallitas_2.jpg

 

Korunk Cirenei Simonjai 2022.02.11. 

stations_of_the_cross_station_5_2020_zebegeny.jpgSimon hazafelé tartott a mezőről, amikor a katonák megragadták és kényszerítették, hogy vigye a megkínzott és elgyengült Krisztus keresztjét.

Ha nyitott szemmel járunk, látjuk magunk körül a keresztet hordozó emberket. Felismerjük őket, hiszen mi maguk is keresztet cipelünk - ki könnyebbet, ki nehezebbet élethelyzete szerint. Vannak emberek, akik belemerülnek bajaikba, lehajtják fejüket és próbálján túlélni  a megpróbáltatásokat. És vannak olyanok, akik megtapasztalva a hiányt, belső késztetést éreznek a segítésre. 

Találkoztunk egy olyan tanáremberrel, aki tetteivel válaszolt erre a belső sürgetésre. Felismerte a segítségre szoruló diákot, felmérte a tanítványa családjának igényeit és felkereste a dunaújvárosi karitász csoportot.

Ruhaneműt, ágyneműt, edényeket, szőnyeget készítettünk össze. Meglepetésként egy élelmiszercsomagot is elvitt a raktárunkból.

Felvállalta a közvetítő szerepét egy segítségre szoruló család és a karitász között. Isten fizesse meg a munkáját! 

 

Számvetés 2022.01.01. grofi_temeto_keresztje.jpg

Adományok fogadása (4043 kg ruha+14 bútor+ 97 kg könyv+ 351 kg egyéb konyhafelszerelés), osztályozása és továbbadása - szerdánként a ruhaosztásokon és kétszer Máramarosra, valamint a családi otthonba. 

Nagyböjti élelmiszergyűjtés a templomban (352 kg), adventi élelmiszergyűjtés az ALDI-ban az Élelmiszerbank szervezésében (1188 kg) és a templomban (260 kg + 82 eFt). 312 ember támogatása élelmiszercsomaggal.

Két alkalommal főzés a hajléktalan szállóra.

Az országos karitász központból kapott adományok - iskolakezdési támogatás 21 gyermeknek, maszk és borostyán cseppek szétosztása. Az Öngondoskodó háztartások - zöldellő kertek programban 1 család kísérése. A LAK6 programon belül 1 család támogatásának előkészítése, segítségnyújtás a kivitelezés során.

Az idősotthonban 80 idős ember segítése abban, hogy szentségekben részesüljön. A heti imaórákat 15-30 lakó látogatja. Sajnos a közös imaalkalmak egy része a karantén időszakaiban megszakadt.

Három pályázat - a Bethlen Gábor Alaptól 38 eFt + 276 eFt, a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatalától 856 eFt.

Közösségi programok szervezése a Nyitott Templomok Napján: Mária-kert építése, játszóház, templombemutatás, "Máramaros kincsei" kiállítás, hangverseny.

Továbbképzés az egyházmegyei Karitász Találkozón 6 fő részvételével. Igazi "csapatépítő" nagyterem festés, kirándulás Pannonhalmára és Székesfehérvárra, keresztútjárás Dunaföldváron és közös ima a csoportért mondott szentmisén.

Számok, statisztika, táblázatok.

Ha a dunaújvárosi karitász csoportot egy fához hasonlítom, akkor a törzs 17 önkéntes ember. A gyökér a hitből táplálkozik és a fában áramló tápanyagok a talentumok. A számokból megsejthető a fa termésének egy kis része, de nem mutatható ki a termés java: a mosoly, a biztatás, a remény, a meghallgatás, a jelenlét.

2021. évben 17 ember úgy döntött, hogy elfogadja a szeretet hívását és együtt cselekszik a dunaújvárosi karitász csoportban - nem feledve, hogy a gyümölcsöt termi ugyan, de ez nem a fa érdeme. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 22
Tegnapi: 15
Heti: 295
Havi: 1 069
Össz.: 29 727
Oldal: 2022. események
DUNAÚJVÁROSI KARITÁSZ CSOPORT - © 2008 - 2024 - dunaujvarosikaritasz.hupont.hu

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat