DUNAÚJVÁROSI KARITÁSZ CSOPORT

............"Törődött a szegény és a nyomorult ügyével, azért minden rendjén ment. ............Vajon nem ezt jelenti-e ismerni engem? - mondja az Úr" Jer 22,16

Év végi pezsgős koccintás 2023.12.31.

amit a hálaadó szentmise utánra szerveztünk és amin sokan részt vettünk, mi karitaszosok is. Jól esett a kötetlen beszélgetés, a pezsgő mellé terített asztalt varázsoltak az érkező vendégek. Egy itt tanuló egyetemista jóvoltából belekostólhattunk Afrika ízeibe, a hagyományt megtartva virsliztünk, közben nosztalgiáztunk régi bakelit lemezeket hallgatva. 

Mindig különleges alkalom, amikor együtt vagyunk. Az idő lassan haladt előre, közben a beszélgetések során új tervek szövődtek. Szinte észrevétlen érkeztünk meg a 2024-es esztendőbe.

2023.12.31._evvegi_koccintas.jpg

A rendezvény költségeit a plébánia biztosította.

Karácsony csodája a hajléktalanokkal 2023.12.29.

2023.12.29._papirgyari_uti_szallo_.jpgOrsi, Laci és Eszti egy család tagjai, akik elhatározták, hogy örömöt visznek a Papírgyári úti hajléktalan szállóra. De hogyan? Mivel többször segítettek már a karitász csoportban, a tervet együtt szövögettük tovább.

Az eredmény nem csak a virslis-süteményes vacsora és a kalácsos-mézeskalácsos-lekváros reggeli lett, hanem egy közös imádság, az evangélium üzenetével és karácsonyi énekekkel. Imádság közben egy lépést tettünk a szívünkben lakó Isten felé. 

Köszönet azoknak, akik névtelenül vagy tevékenységükkel hozzájárultak a kis imaszoba kialakításához. Külön köszönet a szálló vezetőinek és dolgozóinak, akik lehetővé tették a látogatásunkat.

A lakók kérésére jövőre is találkozunk egy-egy imaalkalomra. Tovább keressük magunkban és egymásban az Urat, aki minden pillanatban vár minket.

Évbúcsúztató az idősotthonban 2023.12.29.

2023.12.01._isosotthoni_imaora.jpgAz év utolsó imaalkalmát tartottuk a Dunasori Idősek Otthonában. Az agg Simeon dicsőítő szavait hallottuk az evangéliumból, hálát adtunk vele az évért, a közösségünkért és a családjainkért. Simeon példáján keresztül együtt gondolkodtunk a belsőséges és termékeny imádságos életen, ami az időskor megélésének egyik útja lehet a mi számunkra is.

És bizony ez még karácsony időszaka! Mivel is mutathatnánk meg inkább örömünket, mint a karácsonyi dalok éneklésével? 

Áldott karácsonyt és boldog új évet kívánnak a karitász és az idősotthoni imacsoport tagjai.

Karácsony a Jószolgálati Otthonban 2023.12.18.

(Megulesz Gabriella csoportvezető gondolatai)

Ők már többször voltak nálunk, de mi még nem voltunk náluk. A legutóbbi közös süteménysütésünk alkalmával többen kérdezték: "Ugye eljössz a karácsonyunkra? Nemsokára lesz." Hát, egy ilyen kérésnek nem lehet ellenállni.

A légkör nagyon barátságos volt, ismerősként fogadtak, átöleltek, örültünk egymásnak. Aztán meghallgattuk a Dunaújvárosi Vegyeskar tagjainak karácsonyi énekekből összeállított műsorát. Ami nem maradhat el egy karácsonyi koncertről - közösen elénekeltük a Mennyből az angyalt. 

Egy kisfilmben az otthon lakói is elmondták, hogy miért szeretik a karácsonyt, milyenek voltak a karácsonyaik. Bizony meghatódtunk egy-egy mondatnál: "amikor még voltak a szüleim..."

Műsorral is készültek, meghallgattuk a négy adventi gyertya üzenetét.

Kecskés Rózsa igazgató, Gózon- Erdélyi Henriett kuratóriumielnök és Csepelyi Anna ápolóotthon vezető önkéntes éremben részesítette a támogatókat, közöttük engem is. Kedves meglepetés volt. Szeretném továbbadni ezt az elismerést a karitászcsoportunk tagjainak, akik nagy szeretettel fogadják újra és újra a fogyatékkal élő embereket.

Isten gyönyörű, boldogságot szóró képmásait.

Támogatás az MEEE-nek 2023.12.17.

Azaz a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesület rászoruló tagjainak adományoztunk a tempomi adventi gyűjtésből származó 100 kg tartós élelmiszert. A kapcsolatunk már 16 éves, 2007-ben kezdtünk együtt dolgozni. 

Ezúton is köszönetet mondok Marshalkóné Mártának, aki fantasztikus energiával és lelkesedéssel fogadja minden kezdeményezésünket. És köszönet a többi önkéntesnek is. Áldott karácsonyt kívánunk az egyesület tagjainak.

2023.12.17._adomany_az_meeenek_.jpg

Élelmiszerszállítás a CSAO-ra 2023.12.13.

2023.12.13._csao.jpg

A Frangepán utcai Családok Átmeneti Otthonával évente többször együttműködünk a befogadott családok érdekében. Idén is hoztunk ide pelenkát, hívtuk őket ruhát válogatni az ingyenes osztásainkra, kaptak iskolakezdési támogatást és most a Magyar Élelmiszerbank által szervezett bolti élelmiszergyűjtésből lehetőségünk van csomagokkal szebbé tenni a jelenleg itt lakó 9 család karácsonyát. 

 

elelmiszerbank_logo_webre.png

Azt hiszem mi vagyunk a szerencsésebbek, mert adni jó. Köszönetet mondok az otthon vezetőségének és dolgozóinak, hiszen az ő nyitottságuk és adminisztrációs segítségük nélkül nem menne ilyen gördülékenyen a közös munka. Áldott karácsonyi készülődést kívánok!

Meghívó - vásár meghosszabbítása december 20-ig

altemplom nyitvatartási időben:

kedd, csütörtök 14-18 óra; szerda 10-17.30 óra

péntek, szombat 10-14 óra; vasárnap szentmise utántól 11 óráig

adventi_adomanyvasar_koszonet.jpg

Szervezők: Dunaújváros Rk Plébánia és a dunaújvárosi karitász csoport. A bevételt az óvárosi Szentháromság szobor felújítására fordítjuk majd.

Újra a Kandó-téri hajléktalanoknál 2023.12.02.

Nagyon különleges napra sikeredett a szombatunk. Nyüzsgött az altemplom: volt, aki a kiállítást bontotta, volt, aki főzött az üstben, volt, aki süteményt csomagolt, volt, aki rózsafüzést mondott a támogatottakért és a süteményt behozó asszonyokért és volt egy kis csoport, aki műsort próbált. Volt olyan is, aki csak nézelődött és élvezte a zsongást. Apró nevetések, ének-foszlányok, fontos  egyeztetések hallatszottak a különböző termekből, tea gőze, sütemény és bolonyai illata terjedt a levegőben - egyszerűen jó volt együtt lenni.

Aztán a szállón is folytatódott a mi kis csodánk. Az üres aula hamar megtelt és útra keltünk, elindultunk térben és időben egy száztevés karavánnal. "Ha pásztor  lennél, vagy bölcs, ... a jászolhoz ugye eljönnél?" Hallottuk a három király köszöntését, együtt énekeltük a dicsőséget az angyallal, és mi is köszöntöttük a kisdedet a pásztorokkal. Éneket tanultunk, mi szerint az Úr visszatér és hív minket a szentek közé, majd áldással végeztük be az estét.

Kiderült, hogy sokan szeretik a tésztát, a rántott szeletért is köszönet a Manna Pecsenyesütőnek. A sütemény jó lesz a holnapi teához. 

Addig is: Jó éjszakát kívánok!

2023.12.02._hajlektalan_szallo_10.jpg

Szentmise a csoportunk élő és elhunyt tagjaiért 2023.11.29.

A szerdai karitász nyitvatartás után nagyon bensőséges szentmisén vettünk rész, melyet Baltási Nándor Plébános úr celebrált, felajánlva  a dunaújvárosi karitász csoportunk élő és meghalt tagjaiért. 

Hisszük, hogy együtt imádkozunk nem csak a földön, hanem az égi karban is. Az ő imáik erősítenek minket és a tisztítóhelyen szenvedő lelkeket. Egységben voltunk a segítő munkában, és egységben maradunk most is, annak ellenére, hogy már nincsenek közöttünk.

Sok karitászos élete végéig szolgálja embertársait, a csoportban, a szűkebb közösségében, élete végén akár az idősotthonban vagy a kórházban is. Aki megkapta ezt a hivatást, érzi a hívást a tevékeny szeretetre, az nem tud elszakadni tőle. Mindig visszatér a Forráshoz - és ott mindig találkozunk. 

Szent Erzsébet ünnepén 2023.11.19.

Szent Erzsébetnek, a karitász védőszentjének életpéldája, minden karitászos számára útjelző a segítő munkában. Erzsébet kicsi korától érző szívvel fordult az elesettek felé. Sokat imádkozott, még a játékát is megszakította, hogy betérhessen a csendes kápolnába. Itt kezdődik minden.

Az imára és Isten-kapcsolatra támaszkodva hagyta, hogy vezesse a Szentlélek. És Isten nagy dolgokat tett általa. Erzsébet ispotályokat alapított, majd egészen átadta életét a betegeknek és szegényeknek a szolgáló szeretetben.

Ezen a napon megállunk és magunkba nézünk. Melyik állomásnál tartok? Meddig merek elmenni, meddig merem követni Erzsébetet? Fáradva, félve, tapintatosan, bátran, az első vonalban vagy a háttérből? Pénzzel, kézzel, idővel, tudással? Hol és mikor van ideje ezeknek a kérdéseknek?

Még ebben a zajos világban is  hallod a hívást? Ne félj! Csak mondd ki az "igent" és tedd meg az első lépést. 

2023.11.19._erzsebet-cipo_osztasa_10.jpg

Ezúton is köszönjük a templomi közösség egész éves támogatását.

Az Erzsébet kenyér beszerzését a nea_logo.jpg

támogatta.

"Tárjátok  ki a szíveteket" 2023.11.16.

2023_templomi_adventi_gyujtes_koszonet.jpg

Közeledik Karitász szempontból az egyik legszebb, ugyanakkor a legmozgalmasabb időszak, az Advent.

Szent Erzsébet napjával elindul a "Tárjátok ki a szíveteket!" országos programsorozat, amely sok elemet tartalmaz a helyi adottságoktól függően: élelmiszergyűjtés,-osztás, meleg ebéd osztás, kályha, tűzifa, karácsonyfa adományozás, karácsonyi műsor idősotthonokban, kórházakban, időslátogatás...stb. Ide tartozik az "1 millió csillag a szegényekért" szolidaritási akció is, amely idén december 10-én kerül megrendezésre. 

A rászoruló családok gyermekei számára ajándékgyűjtési akciónk , az "Angyalbatyu" az iskolákban már elindult.

A dunaújvárosi csoport tartósélelmiszer-gyűjtéssel csatlakozik az akcióhoz. Az adományokat december 10-ig, a Krisztus Király templom belső terében, a főbejárat mellett kialakított gyűjtőponton lehet elhelyezni.

Legyen ünnep a karácsony mindenkinek!

Így segíthetjük legkönnyebben a nélkülözőket karácsonykor 2023.11.17.
 
November 17-18-19-én péntektől vasárnapig kerül sor az év legnagyobb élelmiszergyűjtő akciójára a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében. Az ország 153 településén 356 áruházban összesen 6500 önkéntes gyűjti majd a felajánlásokat. Az Élelmiszerbank mindenkit arra kér, hogy a vásárlásakor a nélkülözők számára is tegyen egy tetszőleges tartós élelmiszert a kosarába, amit a fizetés után a kasszák melletti gyűjtőpontokon adhat le.
2023_elelmiszerbank_koszonet.jpg

Önkénteseink is csatlakoztak az akcióhoz. Találkozhatnak velünk az Eszperantó úti Aldi-ban.

Itt az ország legnagyobb tartósélelmiszer-gyűjtő akciója (elelmiszerbank.hu)

Kis kece lányom és a mézeskalács 2023.11.08.

Hogyan kapcsolódik össze a kecses menyasszony és a mézeskalács? Hát mi ezt is megoldottuk egy sütisütésen és múzeumpedagógiai foglalkozáson, közösen a Jószolgálati otthon lakóival.

Tizenegyen látogattak a Krisztus király templom közösségi konyhájába - bentlakók és kísérők - akik először, a szokásunkhoz híven, kötényt választottak, majd elkezdődött a nyújtás, kiszúrás, díszítés és sütés. Közben karácsonyi dalokat énekeltünk, beszélgettünk az ajándékozásról. És az illatok hatására korgó gyomorral vártuk a gyönyörű mézeskalácsokat. Idén az édességek olyan jól sikerültek, hogy még lefényképezni sem volt idő - hamar elfogyott minden darab az utolsó morzsáig.

Köszönet Marcsinak és Anikónak a finom teáért és Wágnerné Mártikának, aki meggyúrta a mézeskalács tésztáját.

A közös délutánunk a "Dédszüleink öröksége" című időszakos kiállítás termében folytatódott. Itt jön a képbe a kis kece lány. A fényképeken menyasszonyokat kerestünk, elsőáldozó kicsiket és férjhezmenő nagyokat. A lányok pártát, a fiúk kucsmát próbálgattak és együtt táncoltunk, amíg el nem fáradtunk.

Hálaadó imával zártuk ezt a gyönyörű napot. 

mezeskalacs_sutes_2023.11.06._.jpg

a_kiallitason_2023.11.06...jpg

Idősek látogatása a kiállításunkon 2023.11.08.

forrás: (20+) Ma a Krisztus Király templomban... - Ungvári Gabriella Zakarné | Facebook

idosotthon_lakoinak_latogatasa_2023.11.08..jpg

Közösségfejlesztés a karitász csoportunkban 2023.10.23.

Az idei közösségfejlesztő napunk a szentmisét követően közös reggelivel kezdődött. Nagy terveink voltak: az év elején létrehozott közösségi konyha kifestésén dolgoztunk. A festékeket és a segédanyagokat már korábban beszereztük. 

Reggeli közben felosztottuk a munkát, kezdődhetett a pakolás, fóliázás. A konyha szépült. A tecnikai szünetben megebédeltünk, beszélgettünk, előkerültek a sütemények is. A pihenő jó alkalom volt arra, hogy átgondoljuk a november-decemberi programjainkat.

Aztán még egy nekirugaszkodás, majd a takarítás után leültünk gyönyörködni. Újra létrehoztunk valami szépet, együtt, közösségben, egymásra figyelve.

Szerdán újra nyitunk, mások felé fordulva.

nea_logo.jpg

 

A festés a NEAG-KP-1-2023/4-000054 pályázati azonosotító számú támogatásból valósult meg.

Mária példáján tanulva 2023.10.14.

Október 14-én, szombaton három önkéntesünk vett rész az egyházmegyei karitász napon. A program szentmisével kezdődött, ahol Spányi Antal püspök úr Márai példáján keresztül mutatta meg, milyennek kell lennie a karitász munkatársnak. Mária a kánai menyegzőn a mulatság közben vette észre, hogy „nincs boruk”. Nyitott szemmel, nyitott szívvel élt, mindig Jézusra mutatva: tegyétek, amit mond.

Püspök atya rávilágított, hogy a karitászban a segítők tanúságot tesznek az életükkel és szeretetükkel, Isten szeretetét közvetítik a világban.

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban folytatódott a rendezvény, ahol három előadót hallgattunk meg:

-  Molnár Ferenc (a kecskeméti RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat intézményvezetője): Kompetenciahatárok és az önkéntesek szerepe a szenvedélybetegekkel kapcsolatban

-  Feketéné Szabó Márta (a Kaposvári Egyházmegyei Karitász igazgatója): Szolgáló szeretet a hajléktalan ellátásban

- Récsei Norbert atya (a Velencei Római Katolikus Egyházközség plébánosa): A plébánosok szerepe a karitász csoportok életében

Kis csoportunk, a lelki élmények, személyes tapasztalatcsere és a székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban látható Munkácsy kiállítás megtekintése után, feltöltődve érkezett haza. Reményeink szerint ez a képzés is hozzájárul ahhoz, hogy püspök atya szavai nyomán: ne csak ösztönösen, hanem okosan, nagy szívvel és pontosan tudjuk folytatni a karitász munkát.

Beszámoló, híradó és képgaléria:

Egyházmegyei Karitásznap - Székesfehérvári Egyházmegye (katolikus.hu)

Veni Sancte - tanévnyitó szentmise2023.09.17._tankonyvek_megaldasa_dunaujvarosban.jpg Dunaújvárosban 2023.09.17.

Baltási Nándor plébános úr a szentmise keretében megáldotta a gyermekeket és a tankönyveiket. Beszélt a történelem, magyar nyelv és irodalom, valamint a matematika tudományának fontosságáról. Ezek mellett a gyerekek elhozták a hittankönyveiket is, hiszen ezek segítenek hitük alapjainak elsajátításában.

A templomban augusztus során gyűjtést szerveztünk az iskolába induló gyermekek számára.  A gyűjtés során összegyűlt 68 ezer forintból nem csak a rászoruló gyerekek kaptak iskolaszereket, hanem a hittanos gyerekeket is meg tudtuk ajándékozni egy-egy kis igés könyvjelzővel, tollal, notesszel. Szeretnénk ha tudnák, hogy nincsenek egyedül a felelések, dolgozatírások, és egyéb kihívások során. Mi, a római katolikus közösség tagjai, mindnyájan imádkozunk értük.

Kiállítás a Krisztus Király templomban 2023.09.09.

kiallitas_megnyito_2023.09.09..jpg

"Dédszüleink öröksége" - emléktöredékek a XIX: század végéről és a XX. század első feléből című kiállítás nyílt a dunaújvárosi Krisztus Király templom közösségi termében. A megnyitó résztvevőit Baltási Nándor plébános úr köszöntötte, megemlékezve őseinkről, az általuk felhalmozott tudásról és annak fontosságáról, hogy elődeink gazdag kultúráját és hitét átadjuk a következő generációnak.

templom ifjúsági közössége által előadott ráhangoló a kiállított írásos emlékekből készült. A műsor után Farkas Lajos, az Intercisa múzeum igazgatója megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy egy katolikus templomban, szakrális helyen vagyunk és a keresztény hit volt az, ami megtartotta nemzetünket. Felhívta a figyelmet arra, hogy a keresztény hitte több oldalról támadják. Őseink hagyományai és a paraszti-polgári életforma is lassan feledésbe merül. Az ilyen típusú kiállítások fontosak a gyökerek megőrzése szempontjából, hiszen csak a gyökerekbe kapaszkodva maradhat fenn nemzeti identitásunk.

A megnyitóünnepség keretében a látogatók nagyszüleink és dédszüleink recepteskönyveiből válogatott süteményeket kóstolhattak.

A kiállítás decemberig látogatható. Csoportok számára bejelentkezni a +36209220722 telefonszámon lehet.

A kiállítás közben megnyíltak a templomépület szakrális terei. A kicsik játszóházi alkotómunkát végezhettek, pillecukrot kóstolhattak. Az idősebben meglátogatták a harangot a templom tornyában. A templomtér elcsendesülésre, elmélkedésre nyújtott lehetőséget a csodálatos üvegablakok mögött. Hat órakor szentmisével zárult a nap.

A nyitott nap az Ars Sacra Fesztivál előzetes programjaként valósult meg, ráhangolódva az egyhetes programsorozatra.

Sajtómegjelenések:

DUOL - Kereszténység, hagyományok, személyes és kollektív történelem - képgalériávalDUOL - Dédszüleink öröksége kiállítás megnyitó a Krisztus Király templomban(20+) Facebook (Dunaújvárosi TV)

A kiállítást támogatták:

a Dunaújváros Plébánia, az Intercisa Múzeum, 

nea_logo.jpgA program a Nemzeti Együttműködési Alap normatív támogatásának felhasználásával valósult meg.

Iskolakezdési támogatás átadó ünnepsége - sajtómegjelenések 2023.08.28.

Dunaújvárosi TV (178) DSTV | 30 CSALÁDOT SEGÍTETT A KARITÁSZ - YouTube

Dunaújvárosban taneszközökkel és vásárlási utalvánnyal könnyíti meg a diákok tanévkezdését a Karitász - Katolikus Karitász (karitasz.hu)

Egyre csak nőtt a szívünkben a szeretet – Beszélgetés a dunaújvárosi karitászcsoport vezetőjével | Magyar Kurír - katolikus hírportál (magyarkurir.hu)

iskolakezdesi_tamogatas_atado_2023.08.28..jpg

Viharvert ház, elkeseredett tulajdonos 2023.08.10.

leszakadt_mennyezet_es_beazas.jpgGy. nagyon nehéz körülmények között él, szerény házában. És ahogyan a közmondás mondja: "még az ág is húzza". 

A múlt heti vihar megbontotta házának tetejét, és a víz átáztatta a gipszkarton mennyezetet, amely helyenként megereszkedett, egy helyen leszakadt. Gy. tetőfóliát és gipszkartont kért a karitásztól, hogy lakóterét rendbehozza és a további beázást megelőzze.

Sajnos a központi raktárban nem voltak meg a szükséges anyagok, tovább kellett gondolkodnunk. A beszélgetés során kiderült, hogy az egyik önkéntesnek van otthon giszkartonja, amit nélkülözni tud. Az alapítványnak van állandó támogatója, miért ne segítsünk az általa befizetett adományból?

Újra kirajzolódott egy cirenei-történet. Tudva vagy közvetett módon egymás keresztjének is hordozói vagyunk. Gy. hétvégén beépíti a tetőfóliát és pótolja a leszakadt mennyezetet. Újabb Simonok jönnek majd és segítenek neki.

Istennek legyen hála!

"Legyen öröm az iskolakezdés" - gyűjtés hirdetése 2023.08.08.

Az önkénteseink többsége a családjával tölti nyár utolsó hónapját, de a "Caritas" most is tevékeny. Isten hív minket a szolgálatra, nem csak szeretteink körében, hanem szűkebb környezetünkben is.

Ennek az időszaknak a nagy kihívása az iskolakezdésre készülő gyermekek támogatása. A Katolikus Karitász "Legyen öröm az iskolakezdés" országos programjához kapcsolódva, utalványok átadásával próbáljuk könnyebbé tenni ezt az anyagilag megterhelő időszakot.

Az országos programról itt tájékozódhat: (6) Legyen öröm az... - Katolikus Karitász - Caritas Hungarica | Facebook

Idén egy helyi gyűjtést is indítottunk: tanszereket, iskolatáskákat, tolltartót, tornaruhát, ünneplő ruhát gyűjtünk. Az adományokat a kegytárgyboltban, vagy szentmisék után a templomban fogadjuk. 

Úrnapja ünneplése 2023.06.11.

A dunasori idősotthonban már a pénteki igeliturgián is megemlékeztünk a közelgő ünnepről, bár a tanítás fókuszában a múltheti ünnepünk, a Szentháromság imádása állt. Karitászosként úgy éreztük, hogy készen állunk arra, hogy szentmisére hozzuk azokat az idős testvéreinket, akik kísérő nélkül is szabadon elhagyhatják az idősotthont.

Vasárnap reggel három fővel indultunk a Krisztus Király templomba. A szentmise és az Úrnapi körmenet hatalmas lelki élményt jelentett a számunkra. A szentmise után meglátogattuk az urnatemetőt és litániát mondtunk a megholtakért.

A templomdíszítésből származó virágokkal kezünkben és a TeDeum szavaival a szívünkben tértünk vissza az idősotthonba. 

Úrnapi körmenet Dunaújváros 2023

Meghívásos ruhaosztás 2023.06.08.

A legutóbbi karitász ülésen vetődött fel az ötlet, hogy a nyilvántartásunkban szereplő családoknak külön időpontot kellene biztosítani, amikor zavartalanul válogathatnak a ruhák között, beszélgethetnek egymással a karitászosokkal. 

Mivel vállalkozó önkéntesek is akadtak, akik értesítették a családokat, biztosították a nyitvatartást és gondoskodtak a rendrakásról is, a terv megvalósult. Mindnyájunk örömére sokan elfogadták a meghívást.

Köszönet Rózsikának, Krisztinának és Terikének.

onkentesek.jpg

 meghivasos_ruhaosztas_2023.06.01_2.jpg

Mindszenty előadás a templomunkban 2023.06.01.

Soós Viktor Attila egyháztörténész tartott előadása Krisztus Király templomban, amelyen megismerhettük Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek áldozatos életútját és az egyházüldözéssel terhes kort, amelyben szolgált.

A karitász csoport tagjai a terem takarításával és szervezéssel, a látogatók irányításával járultak hozzá a rendezvénysikeréhez.

DUOL - Leolvasztották a Kádár-rendszert övező romantikus mázat

soos_viktor_attila_egyhaztortenesz.jpg

Horváth Imrétől búcsúzunk 2023.06.01.
 
Június 1-én gyászmise keretében a dunaújvárosi Krisztus Király templom urnatemetőjében veszünk búcsút Horváth Imre villamosmérnöktől, aki a dunaújvárosi plébánián könyvtárosi és energetikus munkát végzett. Neki köszönhető a könyvtár katalogizálása és templomkertben levő napelempark telepítése.Horváth Imre
Imre bácsi a karitász rendezvényein is feladatot vállalt. Szívügye volt a teremtésvédelem fontosságának terjesztése főként a gyermekek körében. Ehhez az ügyhöz kapcsolódóan, anyagi és tevékeny segítségével létesültek azok a kiskertek, melyeket a gyermekek a szüleikkel együtt gondoznak. A hajléktalanok felé is szeretettel fordult, ruházattal és gyümölccsel többször látogatott a szállóra. 
Szakmai és karitatív tevékenységeiért Őszentségétől, Ferenc pápától személyre szóló írásos apostoli áldást kapott. 

Süteménysütés a Jószoli lakóival 2023.05.18.

Már ismertük egymást a templomból és korábban egy családi napon is meglátogattak minket. Közös programot azonban először szerveztünk a dunaújvárosi Jószolgálati Otthon Közalapítvány Ápoló házának lakóival.

Először bemutatkoztunk, mindenki kitűzte a nevét a ruhájára. Aztán kötényt választottunk, teát ittunk és következett a nagy linzersütés. Amikor elfáradtunk a sütik kiszúrásában, éneket tanultunk. Amikor a tészta elfogyott, megnéztük a templomot és közösen imádkoztunk. Közben kisültek az apró, díszes, finom falatok. Mindenkinek ízlett a kóstoló, jutott a tarisznyába - akarom mondani, az ajándékdobozokba - is. 

Még egy utolsó csoportkép, és teljes volt a délután. Csak így egyszerűen. Hiszen megtanultuk: "Ki teremtette ezt a világot? Atyánk, Istenünk!" :)

Felruháztatok... 2023.05.17.

Ma is, mint az év nagy részében, nyitva van a Krisztus Király templomban található karitász helyiség és várja a rászoruló embereket illetve az adományozókat. Ruhákból válogathatnak az ide betérők, de néhányan csak "benéznek" egy kis beszélgetésre. 

Minden segítő kéz megtalálja a maga helyét, van aki az emberekkel foglalkozik, van aki ruhákat osztályoz, rendet rak, vagy takarít. Szeretettel fordulunk mindenki felé.ingyenes ruhaosztás

Legyetek nyitott kapuk 2023.04.30.

Karitász csoportunk tagjai már szombaton találkozhattak a Szentatyával. A Rózsák-terén a rászoruló embereket és segítőket látogatta meg Ferenc pápa.

Vasárnap a Kossuth-téren részt vettünk a szentmisén. A szentbeszédben megerősítést, a szentáldozásban erőt kaptunk a szolgálatunk végzéséhez. 

"Engedjük be szívünkbe az élet Urát, az ő igéjét, aki vigasztal és gyógyít, utána pedig lépjünk ki, és váljunk mi magunk is nyitott kapukká a társadalomban!" Ferenc pápa

rozsak-tere_szt_erzsebet_templom_szombat_2.jpg

A vasárnapi szentmisén elmondott pápai beszéd teljes terjedelemben a cikk második felében olvasható:

Ferenc pápa a Kossuth téren: Váljunk nyitott kapukká a társadalomban! | Magyar Kurír - katolikus hírportál (magyarkurir.hu)

"Ugye lángolt a szívünk" (Lk24.32) 2023.04.22.

sutemenyosztas_2023.04.22..jpg

Reggel ébredéskor már éreztük szívünkben a parazsat - 10 órakor találkoztunk a templomban és nekiláttunk az előkészületeknek. A közösségi konyhában kezdtünk, az üst már állt a kertben és a gázlánggal a szívünk is tovább hevült. A kertben hittanos gyerekek játszottak, rotyogott az étel, beszélgető csoportok alakultak, szülők, segítők; élt a közösség.

Egy család süteményt hozott, a nagyteremben is várakoztak már a süteményadományok, elkezdődhetett a kis sütemény zacskók megtöltése. Fiatal, apró kezek és idősebb, tapasztalt kezek serénykedtek. Erre az időre családdá váltunk, nagyik és unokák együtt egy közös cél érdekében.

A konyhában sem állt meg az élet, sültek a sütemények, csokis, krumplis pogácsa, vaníliás. Miután kihűltek, mind a zacskókba kerültek. 

Délutánra kevesebben lettünk, az utolsó simítások, az utolsó tepsi, az utolsó edények - kicsit elcsendesültünk. Régi hagyomány, hogy imádkozunk azokért, akiknek az étel készül. Peregtek a rózsafűzér szemei, sorra vettük a támogatottakat, támogatókat, segítőket és Nándor atyát. Hálát adtunk egymásért, ezért a napért, mindenért. 

Kicserélődtek az önkéntesek, egy család is csatlakozott az osztáshoz. Bepakoltunk az autókba és elindultunk a szállóra. A köszöntés és a közös asztali ima után kiosztottuk a rizses húst és a süteménycsomagokat, és beszélgettünk: "annyira vártunk titeket"; "köszönjük, finom volt". 

Utolsó találkozásunk óta Éva megtanult műlábbal járni. Egy bácsi elmesélte, hogy évek óta nem volt a kapunk kívül, csak ha orvoshoz viszik. Van idő gondolkodni. A csendben észreveszi a kis örömöket is.

Egy kis cinke ugrál körülöttünk, tulipánok nyújtózkodnak a tavaszi napsütésben. A szívünk pedig tovább lángol.2023.04.22._beszelgetes_a_hajlektalan_szallo_kertjeben.jpg

A főzés alapanyagait a dunaújvárosi hívek adományából vásárolta a karitász csoport.

Konzervekkel segít a karitász 2023.04.22.

A székesfehérvári központi karitász raktárból kaptuk a 20 db csicseriborsó és a 92 db zöldborsó konzervet. A csicseriborsóval és 12 db zöldborsóval a Családi Otthonban élőket segítettük. Köszönet a dolgozóknak az adminisztrálásért.

80 db zöldborsókonzerv a hajléktalanellátó Centrumban élőkhöz került. Itt az ALDI napi zöldségadományával kiegészítve leves készül majd belőle. Ezúton is köszönjük a szociális munkások támogatását.

zoldborso_es_csicseriborso_a_csao-ra_2023.04.21..jpg

Húsvéti tojáskeresésre készülve

husveti_tojasok.jpg

2023.04.08.

A szent három nap számunkra, karitaszosok számára is az elcsendesülés időszaka. Részt veszünk a szertartásokon, virrasztáson, szent sír őrzésen. Lelkünkben kísérjük Jézust a Kálváriára, eltemetkezünk vele a csendben és várakozunk. 

A szombat délelőtti csendben, a várakozás időszakában is összegyűltünk, hogy előkészítsünk egy húsvéti meglepetést a gyermekeknek. Felnőttként az igazi ajándék Jézus Krisztus feltámadása és a megváltás. A kicsi gyermekek a tojáskeresés örömével is gazdagodnak.

Tartós szeretet - nagyböjti gyűjtés 2023.04.05.

A szétosztás időszakába lépett a Katolikus Karitász országos tartós élelmiszergyűjtési akciója, melyhez a dunaújvárosi karitász csoport is csatlakozott. A római katolikus hívek nagylelkű adományából 231 kg élelmiszer gyűlt össze a krisztus Király templomban, melyből 32 háztartás részesül. 12 csomag a Családok Átmeneti Otthonába került. A többit a karitász nyilvántartásában szerepelő, rendszeresen támogatott családok kapták. Gondoltunk a római katolikus közösséghez tartozó, de egészségi állapotuk miatt tempplomba már nem járó idős testvérekre és a hajléktalan szálló lakóira is.

Bővebben az országos akció eredményeiről: Több tízezer rászorulónak segítünk húsvét előtt - Katolikus Karitász (karitasz.hu)

A helyi osztásról: DUOL - Élelmiszer-adománnyal teszik szebbé az ünnepet

tartos_szeretet_2023

Adomány-konyha megáládása 2023.03.29.

Nagy vágyunk vált valóra, elkészült az altemplomban a közösségi melegítő konyha. Jórészt adományból jöttek a "hozzávalók": konyhaszekrény, mosogatók, vízmelegítő, tűzhely, csillár, hirdetőtábla; fűszerezve szorgalommal, kitartással, önkéntes munkát végző szak- és nem annyira szakemberekkel. Szerelés, varrás, takarítás. Nándor atya segítő hozzáállása. Hát, ezekből tevődik össze a konyha. Még hátra van egy tisztasági festés, esetleg egy fal építése, mindennek eljön az ideje.

A falon ott van az Utolsó Vacsora képe és a keresz. Elkészültünk. Baltási Nándor plébános úr megáldotta a kis helyiséget. Költözzék ide velünk együtt örökös boldogság, isteni áldás, derűs öröm, termékeny szeretet és tartós egészség. Távozzék e helyről a gonoszlélek ártalma és minden gonosz viszálykodás. 

Köszönet minden szorgos kéznek, főleg azoknak, akik hittek a megvalósulásban. Kívánom, hogy a konyha szolgálja a dunaújvárosi római katolikus egyházközség minden közösségét.

konyha megáldása

A karitász polár pulóvereket a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásából biztosítottuk.

Gyümölcsoltó Boldogasszony köszöntése 2023.03.24.

Az idősek otthonában tartott pénteki imaórák közül a március 24-i alkalom ünnepélyesebben zajlott a szokásosnál. Gyümölcsoltó Boldogasszony napján Jézus fogantatására emékezünk, arra az eseményre, amikor Mária "igen"-nel válaszolt Isten kérésére és méhébe fogadta szent Fiát. 

Ezen a napon virággal köszöntöttük a Szüzanyát és csoportunk hölgy tagjait is, hiszen ez a nap a nőiesség és anyaság felmagasztalásának ünnepe.2023._gyumolcsolto_boldogasszony_unnepe.jpg

Nádai Mária Magdolnára emlékezünk 2023.03.22

nadai_magdolna_maria.jpgMindannyiunk Mária nénije március 9-én, türelemmel viselt hosszú betegség után, 94 éves korában elhunyt. 

Évtizedeken át szolgált a templomi énekkarban és vezette a szociális területet a karitászon belül. Precíz nyilvántartásait a mai napig használja a csoport. Pontossága, derűje, végtelen türelme és az elesettek felé fordulása minta a mostani önkéntesek számára.

Mária néni egyedül élt, mégis sok ember vette körül. Nyitottságával és hatalmas tudásával vonzotta az embereket. Még a betegség sem tudta "bezárni", mindig érdeklődő maradt az emberi sorsok és a világ dolgai iránt. Életpéldája erőt ad nekünk. Megmutatja, hogyan értelmezhető a gyümölcsöt termő önátadás a mai elidegenedő társadalomban.

Nem sokat beszélt Istenről, de egész életével közvetítette Istent. Nyugodjék békében az égi hazában!

"Krisztus, aki hazahívta, / legyen örök, fénylő napja!
Vegye hívek seregébe, / mennyországnak örömébe!"

 

Szirmai Györgyné Magdikára emlékezünk 2023.03.18 

szirmaine_magdika.jpgSzirmai Györgyné sz. Horváth Mária Magdolna március 9-én, életének 87. évében elhunyt.

Nehéz elfogadni, hogy a mindig tevékeny Magdika már nincs közöttünk. Élete végének néhány hetét leszámítva ott énekelt a templomi kórusban. Mindig a templom körül szolgált, főként gyönyörű hangjával.

A kariásznak is tagja volt, több mint tíz évig vezette az idősotthoni imaalkalmakat, ünnepek előtt sütötte a süteményeket a lakóknak. Mi, fiatalabbak sokat tanultunk tőle, most is az ő hagyatéka nyomán folyik az imaóra menete.

Szerette az idős embereket, mindenkit néven szólított, mindenkihez volt egy jó szava. Hívására sokan csatlakoztak az imacsoporthoz olyanok is, akik az otthonban fedezték fel élő hitüket. 

Most kedves énekével búcsúzunk Magdikától, fogadja őt az Úr  szentjei közé!

"Repeső szárnyakon, felhőkön át,
A csillagok fölé, fel, Uram, hozzád.
Melletted a helyem, ó emeld a szívem.
Közelebb, közelebb hozzád, Istenem!"

Hóvirág túra 2023.03.15.

A szeles idő és az esőt jósoló időjárás-előrejelzés ellenére 22 lelkes túrázó gyülekezett a rácalmási sziget bejáratánál, hogy megtegyük a szokásos körünket: a kilátohoz, ki a "zátonyhoz", majd a nagy körön a hóvirágos tisztásokig. A gyerekek a kidőlt fákon gyakoroltak, az idősebbek fényképeztek és élvezték a fák közötti szélcsendes napsugarakat. A fák pedig zenéltek, susogtak, ropogtak, a madarak énekeltek. 

Rácsodálkoztunk a teremtett világra, ismerkedtünk egymással, emlékeztünk és elmélkedtünk. Régi csaták hőseiről és a mai világ emberéről. hoviragtura_2023.jpg

Már szokás, hogy tortázással egészítjük ki a kirándulásunkat. Imával kezdtünk a szabadságharcban elesett katonákért és imával zártunk hálaadásként ezért az ajándékba kapott gyönyörű napért.

Németh Saroltára emlékezünk 2023.03.08.

nemeth_sarolta.jpgSárika néni február 11-én életének 95. évében a mennyei kar tagja lett. Mostantól - ahogy földi életében is tette - imáival támogatja a közösségünket.

Fanyar humorával mindenkit jókedvre derített. A problémákon nem sokat rágódott, racionális gondolkodásával leegyszerűsítette és a megoldás felé vitte a karitász ügyeit. A földi gondokról mindig az Ég felé irányította a tekintetünket.

A karitász munkáját segítő Pentele Katolikus Caritas Alapítványnak a 2003. évi alapítástól 2017-ig tagja maradt, tanácsaival segítette a karitászmunkát. Szinte egész életében a templomban szolgált, felolvasó volt az igeliturgiákon és áldoztatott.

Élete utolsó szakaszát a sárbogárdi református idősek otthonában töltötte. Március 8-án vettünk tőle búcsút a dunaújvárosi temetőben.

Drága Sárika néni! Reményeink szerint találkozunk... 

Nagyböjti időszak az idősekkel 2023.03.10.

A böjti időszakhoz nem csak az alamizsnálkodás és a testi böjt tartozik hozzá, hanem az imádság is. Péntekenként keresztutat járunk a Krisztus Király templomban, felidézve Krisztus szenvedéstörténetét.

Az idősotthon lakói nem tudnak részt venni a templomi imaalkalmakon, ezért elvittük hozzájuk a keresztút stációit. Így nem csak gondolatban, hanem közösen imádkozva és énekelve járhatunk Krisztus nyomában.keresztut_az_idosotthonban_2023.03.10..jpg

Levesosztás a hajléktalan szállón 2023.03.01.

zacskos_leves_osztas_a_hajlektalan_szallon_2023.03.01..jpgIgaz, hogy csak zacskós gyorskészítmény, de úgy véltük, hogy a hidegben jól esik majd. Főleg azért, mert a karácsonyi közvéleménykutatás során derült ki, hogy ennek is örülnének. A szállón dolgozó szociális munkások felajánlották, hogy forró vizet biztosítanak a leves elkészítéséhez.

Most ennyit tudunk segíteni. Egy zacskónyi levessel és egy rövid beszélgetéssel - ami talán többet jelent mindannyiunknak. Gondoltunk egymásra, tettünk egy lépést egymás felé. A hajléktalan szállón mindig nagy szeretettel fogadnak minket.

Köszönet a fiataloknak, Fecónak és Ádinak, valamint Terikének, akik most is lelkesen segítettek a csomagok kiosztásában :)

Farsangi mulatságra készülve 2023.02.19.

Mivel az egyházközség farsangi összejövetelt szervezett, a tavaly hagyományteremtőnek szánt Zsuzsanna napi fánk osztást nem a téren tartottuk meg. A közösségi teremben tartott rendezvényhez járultunk hozzá a farsangi édességgel és segítettünk a szendvicsek készítésében is. Vidám beszélgetéssel zárult a farsangi időszak. Készülünk a nagyböjti elcsendesülésre.farsangra_keszulve_2023.jpg

Együtt a babákért - pelenkaprogram 2023.02.13.

A dm drogéria immár tizenhárom éve, fél évre elegendő pelenkával támogat 260 nehéz körülmények között élő kisgyermekes családot. A családok kiválasztását és a csomagok szétosztást a Katolikus Karitász szervezi. 2023. évben Dunaújvárosban, a Krisztus Király templomban volt a központi átadó ünnepség.pelenka_atado_csoportkep_2023.jpgBővebben: Együtt a babákért | dm.hu

DUOL - A nehéz helyzetben támogatják a kisgyermekes családokat országszerte 
Útkeresés Segítő Szolgálat | Érted vagyunk… (ertedvagyunk.hu)
Együtt a babákért – Pelenkaadományt adott át a Karitász Dunaújvárosban | Magyar Kurír - katolikus hírportál (magyarkurir.hu)

Kandalló-program 2023.01.30.

Újra kandalló-program! A Katolikus Karitász segélyprogramjának keretében idén egy sárosdi és egy rácalmási háztartásba is jutott két kicsi vaskályha, a támogatottak nagy örömére. Köszönet  a lehetőségért! A csoportunk a támogatottak kiválasztásában, a környezettanulmány elkészítésében és a kiszállításban segített.kandallo_program_2023.01..jpg

A helyesen végzett karitász munka betekintés a menyországba 2023.01.02.

Ezekkel a szavakkal zárta Baltási Nándor plébános úr a dunaújvárosi karitász csoport munkájával kapcsolatos hozzászólását a csoport évkezdő összejövetelén.

Megulesz Gabriella csoportvezető beszámolt a 2022. évben végzett munkáról. Közösen meghatároztuk az idei év feladatait, a nagyobb események tervezett időpontjait.

Megköszöntük Istennek, hogy együtt lehetünk, megköszöntük azokat az embereket, akiket hozzánk vezet. Bölcsességet kértünk, hogy valóban helyesen segíthessünk, az Ő dicsőségére.

Első ülésünk egy jó hangulatú agapéval zárult.

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 18
Tegnapi: 15
Heti: 291
Havi: 1 065
Össz.: 29 723
Oldal: 2023. események
DUNAÚJVÁROSI KARITÁSZ CSOPORT - © 2008 - 2024 - dunaujvarosikaritasz.hupont.hu

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat